ביטול צוואה בעל פה – התנגדות לצוואה בעל פה
ביטול צוואה בעל פה יכול ויתרחש באופן אוטומטי ויכול ותידרש התערבות שיפוטית כדי לקבוע כי ביטול צוואה בעל פה במקרה קונקרטי, ארחיב;
ביטול צוואה בעל פה באופן אוטומטי
צוואה בעל פה תבוטל בחלוף 30 ימים מיום חלוף הנסיבות לעשייתה באם המצווה עודנו בחיים. לפי לשון סעיף 23 לחוק, צוואת שכיב מרע אשר נעשית בעל פה כאשר המצווה רואה את המוות לנגד עיניו ומביע את ציוויו ורצונו מול שני עדים (על העדים להעלות את דבריו על הכתב ולהפקידם אצל הרשם בהקדם האפשרי). אולם במקרה בו לאדם הייתה סיבה אמיתית להאמין שהוא עלול למות, נגיד לדוגמה ממחלה, אולם לאחר “חלוף הנסיבות”, לאחר שהבריא, ועברו 30 ימים והא עודנו בחיים, ביטול צוואה בעל פה יקרה אוטומטית הואיל והוא אינו עומד עוד בפני המוות מאותם נסיבות וביכולתו לצוות צוואתו בדרך אחרת. צורות הציווי האחרות נחשבות בעיני המחוקק כבטוחות יותר הואיל ומעלות הן פחות חשש לטעות או מרמה.
אולם לעיתים “חלוף הנסיבות” אינה נקודת זמן חד משמעית וברורה, ונדרש איפה לנהל דיון כדי לראות בדיעבד אם הנסיבות חלפו, מתי חלפו, מה היה מצבו של המצווה 30 ימים לאחר חלוף הנסיבות וזאת כדי לקבוע אם ביטול צוואה בעל פה נעשה “אוטומטית” כביכול.
ביטול צוואה בעל פה בידי בית משפט
מצב שני הינו מצב בו נדרש בית המשפט להכריז על ביטול צוואה בעל פה מאחת מסיבות הבטלות ה”רגילות”;
במקרה בו המצווה היה מול פני המוות, וציווה צוואה בעל פה אולם הצוואה אינה “נקיה” לאור השפעה בלתי הוגנת, לחץ מנטלי או איום, מצב של תלות בין הזוכה לפי הצוואה בעל פה לבין המצווה בעת הציווי בעל פה יכולה לגרור הכרעה שיפוטית לפיה נדרש ביטול צוואה בעל פה.
לדוגמה הינו מצב בו המצווה היה תלוי בבתו לאור מצבו הרפואי והיא סעדה אותו, המצווה שחזה את התדרדרות מצבו והשאיר צוואה המתארת את רצונו אצל עורך דינו נתבקש על ידי ביתו כי יכריז כי היא יורשת יחידה לכל רכושו. הבת זימנה לבית 2 עדים (את שכניה) ודרשה מאביה כי יגיד להם את רצונו כפי שהם דיברו לפני כן, ויצאה מהחדר. האב הודיע כי הוא מוריש את רכושו לביתו בלבד. במקרה זה צוואה בעל פה של האב מעלה חשש כי אינה מבטאת את רחשי ליבו האמיתיים וכי דבריו הוכתבו על ידי ביתו אשר מחייתו ורווחתו תלויה בה.
ביטול צוואה בעל פה לאור השפעה בלתי הוגנת אינה הסיבה היחידה, אולם נראה כי ביטול צוואה בעל פה (ביטול צוואה שכיב מרע) ודיון משפטי סביב צוואה בעל פה הינו תחום אשר נדרש בו מומחיות יתרה, להבדיל ממקרים בהם לעיני הצדדים שלל ראיות אשר עורכי הדין יעשו בהם שימוש להטות את כף המוזנים השיפוטיים, בביטול צוואה בעל פה נדרשים עורכי הדין להבחנה משפטית וניתוח נסיבתי בהסתמכות על תקדימים וזאת הואיל והקושי בהכרה בצוואה בעל פה והקושי השיפוטי בביטול הכרה שכזו גדולים הם ונטלי השכנוע קשים הם עד מאוד.
התנגדות לצוואה בעל פה
הדרך לביטול צוואה בעל פה מבחינה פרוצדורלית, לאחר שהוגשה לרשם הירושה ולפני שקיבלה תוקף עוברת דרך “התנגדות לצוואה בעל פה”. מבחינה פורמלית אין מדובר בביטול צוואה בעל פה הואיל והצוואה לא קיבלה תוקף בצו.
לאחר פרסום הבקשה לצו קיום צוואה בעל פה ברשומות יכולים מי שרוצים להגיש בעצמם או באמצעות עורך דין התנגדות לצוואה בעל פה. ההתנגדות לצוואה בעל פה מוגשת לרם הירושות והלה יעביר את התיק לבית המשפט לדיון והכרעה בבקשות למתן הצו ובבקשה לביטול צוואה בעל פה.
חלון הזמנים לביצוע פעולות אלו הינו חלון זמנים קצוב. אומנם גם לאחר מתן צו ישנה אפשרות לבקש את ביטולו בדיעבד, אולם עדיף לא לנסות להחזיר את הגלגל אחורה ולפעול בתחום חלון הזמינם להתנגדות לצוואה בעל פה כפי שקבוע בתקנות.